Страхування суден у зерновому коридорі: у держбюджеті передбачили 20 млрд грн

25 лютого 2023, 15:22 1706

Верховна Рада України на пленарному засіданні 24 лютого ухвалила в другому читанні та в цілому перші зміни до державного бюджету (законопроєкт №8399).

Про це повідомила народний депутат, голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа на своїй сторінці у Facebook.

«Це закон, який забезпечує фінансування для новостворених Мінвідновлення та Державного агентства відновлення. Також він передає Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) до Мінвідновлення», — пояснила вона. 

Роксолана Підласа уточнила, що другого читання додали кілька важливих змін.

«Передбачили можливість компенсації (страховку) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені росією. Загальний обсяг компенсацій — до 20 млрд грн цього року (до прикладу, середня вартість суден, які заходили в одеські порти в рамках «зернової угоди» — $13 млн). Джерелом виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд. 

Звісно, ми сподіваємось, що ці страхові випадки не настануть, але така норма — можливість мінімізувати ризики припинення аграрного експорту, у разі якщо росія почне саботувати домовленості зернового коридору. Крім того, очікується, що гарантія грошової компенсації знизить вартість перевезення не тільки в зерновому коридорі, але і на Дунаї», — повідомила вона.