Переведення фермерів у ТОВ: чи скасують держпідтримку

23 березня 2023, 09:20 4119

Фермери побоюються, що залишаться без державної підтримки у разі прийняття законопроєкту, який передбачає перереєстрацію усіх фермерських господарств у господарські товариства (№6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період»).

Про це пише «Урядовий кур’єр».

«Зміна інституційного статусу ФГ на інший — господарське товариство — позбавить сектор фермерства потенціалу індивідуально-сімейного розвитку, який потребує підтримки держави та неурядових організацій, міжнародної технічної допомоги як соціальний», — вважає вчений секретар ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Шпикуляк.

Зі свого боку адвокат ЮФ «Ілляшев та партнери» Олександр Руденко поки не бачить причин для особливих хвилювань. На його думку, законопроєкт №6013 врегульовує питання змін організаційно-правових форм підприємств та інші питання на перехідний період, пов’язаний передовсім зі скасуванням Господарського кодексу України.

«Надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції врегульовано іншими нормативно-правовими актами та перебуває в компетенції уповноважених органів, на діяльність яких не впливає можливе ухвалення законопроєкту», — переконаний він. 

Олександр Руденко вважає, що надалі законодавцям варто передбачити у законі «Про фермерські господарства» докладні гарантії діяльності та заходи підтримки фермерських господарств, а також врегулювати процедурні особливості, пов’язані із запланованою реорганізацією ФГ у господарські товариства.

Однак більшість аграрних експертів і юристів переконана, що ухвалення такого законопроєкту в воєнний час неприйнятне з погляду загрози продовольчій безпеці держави. А якщо законодавці планують поліпшити умови існування фермерів, то слід проводити спільне обговорення таких норм.