Середня врожайність озимого ячменю в Україні за останні п'ять років становить 37,2 ц/га та варіюється в межах від 18,9 ц/га до 42,7 ц/га.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
За його словами, безперечно, на продуктивність культури впливають насамперед погодні умови та технології вирощування.
«На початку 2000-х урожайність була відчутно меншою. У 2024 році середня урожайність становить 43,4 ц/га. При цьому в агропідприємствах вона складає 47 ц/га», — додає науковець.
Водночас Олександр Нечипоренко вказує, що особливо високий показник — 60-65 ц/га — у західних регіонах завдяки більш сприятливим погодним умовам та дотриманню передових технологій вирощування.