Новий закон вирішить проблему тіньової оренди землі

05 жовтня 2016, 12:15 2947

У парламенті зареєстровано проекту Закону № 5225 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства».

Законопроект анонсований заступником голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександром Бакуменком під час засідання аграрного комітету, на якому розглядався проект Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо збереження спеціального режиму оподаткування для тваринництва, овочівництва, виноградарства, садівництва, а також виробництва цукрового буряку на постійній основі.

Можливе зменшення доходів Державного бюджету України внаслідок збереження спеціального режиму ПДВ для деяких галузей сільського господарства пропонується компенсувати запровадженням мінімального податкового соціального зобов'язання (МПСЗ), об’єктом оподаткування яким стануть сільськогосподарські угіддя, а його ставка становитиме 1% нормативної грошової оцінки земель (НГО) гектара сільськогосподарських угідь.

Таким чином, на думку авторів законопроекту, вдасться вирішити проблему тіньової оренди земель. Адже дуже часто земельні ділянки здаються в оренду за готівковий розрахунок, при цьому договори оренди не оформлюються, а відповідні доходи власників ділянки ніде не враховуються. Більше того, сама обробка землі та оплата праці зайнятих на ній працівників також здійснюються за готівковий розрахунок без сплати ПДФО та ЄСВ.

У пояснювальній записці щодо законопроекту наводяться наступні розрахунки: «Можливе зменшення доходів Державного бюджету України внаслідок збереження спеціального режиму ПДВ для деяких галузей сільського господарства, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, становитиме у 2017 році 5,5 млрд грн; у 2018 році — 1 млрд грн, у 2019 році — 0,9 млрд грн, в той час як запровадження МСПЗ — призведе до додаткових надходжень за рахунок тіньового сектору у сумі 3229,5 млн грн, а також 616,5 млн грн за рахунок додаткових надходжень від підприємств, які працюють легально, що загалом дорівнюватиме 3846 млн грн. Крім того, підвищення ставки земельного податку дасть додатково близько 1272 млн грн. Таким чином, загальний вплив на доходи бюджету становитиме 5118 млн грн».

Автори законопроекту додають, що «запровадження окремої ставки єдиного податку для сільськогосподарських угідь, які перебувають в умовах закритого ґрунту, незалежно від суб'єкта, який використовує такі угіддя, та структури його доходу, також призведуть до збільшення доходів бюджетів».

Законопроект № 5225 підписано 21 народним депутатом України з різних парламентських комітетів та фракцій.


Елена Дереженко, AgroPortal.ua