Думка: Перший рік функціонування ОТГ — найскладніший

23 липня 2019, 11:14 1512

Для прибутковості сільських громад потрібно надати об'єднаним територіальним громадам (ОТГ) правовий статус через зміни до Конституції України.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив голова Олександрійської ОТГ (Рівненська область) Микола Шустов.

«Зараз маємо де-факто ОТГ, а де-юре — сільську раду старого зразка. Також потрібно врегулювати питання, щоб ОТГ мали наповнювати свій бюджет за рахунок місцевих підприємств, за місцем знаходження підприємства. Зараз маємо два шляхи — або за місцем реєстрації, або за місцем виробництва», — констатував він, підкреслюючи, що цей факт призводить до вмовляння місцевих підприємств платити податки на місцях.

Микола Шустов також додав, що Держгеокадастр уже виділив на потреби Олександрійської ОТГ 500 га сільськогосподарських земель, проте наразі цього буде мало для наповнення бюджету.

«Позитив у тому, що це уже сформовані земельні ділянки з кадастровими номерами, і ми знаємо, де земельна ділянка знаходиться і що з нею у подальшому можемо робити. Мінус у тому, що це землі сільгосппризначення, якщо запропонувати інвестору щось побудувати, то потрібно робити детальний план цієї території, змінювати цільове призначення, і це додаткова тривала бюрократична процедура. Нам удочку дали, а малька не запустили», — розповідає голова ОТГ.

Разом із тим Микола Шустов каже, що багато напрацювань вже зроблено, ОТГ поступово розвивається. Наприклад, із 60 млн грн бюджету ОТГ 21 млн йде на освіту, 10 млн грн — на початкову освіту. ОТГ також фінансує і дитсадочки на 8 млн грн. Шустов зазначає, що наразі вирішується питання про реформування освіти, зараз є 4 ліцеї і 1 початкова школа, потрібна ще опорна школа.

«У перший рік функціонування ОТГ завжди складно, адже видатків більше, ніж доходів, а люди хочуть змін одразу», — резюмував він.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua