Качка: У ЄС хибне уявлення, як Україні даються мільйони тонн зернових у статистиці

29 травня 2024, 11:15 8989

У Євросоюзі існує хибне уявлення про структуру сільського господарства в Україні, й там упевнені, що українські агровиробники мають нескінченну прибутковість.

Про це заявив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка під час Agro Ukraine Summit 2024.

За його словами, завдання України — донести європейським фермерам, наскільки складною і ризикованою є ситуація в аграрному секторі, і що нам не так легко даються ці мільйони тонн зерна, які вони бачать у статистиці.

«Україна буде проходити скринінг аграрного законодавства, але це дасть лише підзвітність відмінностей в цифрах і не більше. Це ніяк не покаже саму економіку виробництва. А це потрібно показати і знайти формат цього діалогу», — зазначає Тарас Качка.

Він додав, що в протилежному разі від європейської фермерської спільноти буде дуже багато вимог, наприклад, обмеження максимальної кількості земель в обробітку або впровадження якихось екологічних стандартів. При цьому не варто забувати, що фермери в ЄС — це потужне лобі, й не лише економічне.

Тарас Качка зазначив, що вже проведено переговори з урядами Литви, Румунії та Польщі, які висловили зацікавленість і бажання розібратися в упередженнях, які існують щодо українського агросектору.

Посадовець закликав аграріїв відповідально поставитися до майбутньої імплементації європейського законодавства.

«Ринкова поведінка кожного українського виробника на ринку ЄС дуже важлива», — відзначив Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua