Про це в ході III Всеукраїнського аграрного форуму ААУ, організавоного за підтримки юридичної компанії ALEXANDROV & PARTNERS, зазначив керуючий партнер компанії Kinsel & Co. Consulting, американець Ендрю Кінсел.
Ендрю Кінсел вирощує дану нішевую культуру на Житомирщині. Запевняє: реально отримує на ній до $1 тис. з гектара.
«Технічна конопля навряд чи зацікавить великі агрохолдинги, а ось для малих і середніх господарств дуже навіть вигідна», — вважає він.
Для цього потрібно лише ретельно виконати елементарні правила по реєстрації та ліцензуванню, забезпечити склади (самому Кінселу ремонт складу обійшовся свого часу в $200), правильно налаштувати техніку для збирання врожаю, чітко дотримуватися технологічної карти. Господарство має досвідчених агрономів, які володіють нюансами вирощування.
«Бувало, їм доводилося і ночувати в полі. Я теж ночував, щоб бути в курсі всіх нюансів», — ділиться Ендрю.
Він також зазначає: в Україні вже є достатня кількість підприємств, які займаються переробкою різних частин технічних конопель і виготовляють борошно, волокно, масло, брикети, тканини, взуття і т.п. Більше 90% цієї продукції збувається на експорт.
Ірина Садова, AgroPortal.ua