Аграрії України закликали міжнародних зернотрейдерів зупинити закупівлю кривавого зерна з рф

04 березня 2022, 08:32 817

Провідні аграрні асоціації України — УКАБ, ВАР, АСУ, УАК, ВАФ та інші, які сумарно об’єднують виробників понад 50 млн т зернових та олійних культур — від фермерів до агрохолдингів, звертаються до міжнародних зернотрейдингових компаній щодо припинення закупівлі зерна в росії та будь-якої співпраці з бізнесом рф.

Про це AgroPortal.ua повідомили в УКАБ.

Україна — аграрна країна, яка годує світ. Минулого року був зібраний рекордний врожай зернових та олійних культур — 108 млн т. Станом на зараз ми маємо величезні надлишки, призначені на експорт: кормового зерна кукурудзи — близько 15 млн т, соняшнику під олію — до 3 млн т та шроту до 3 млн т, сої — до 1 млн т, які країна могла б постачати світу і підтримувати нашу економіку.

Але росія розпочала криваву війну в Україні, заблокувала українські порти, обстрілює та бомбить цивільні вантажні кораблі з людьми на борту в портах нашої країни. За минулий тиждень — тиждень війни — світові ціни на зерно через дії росії злетіли на 50-70 $/т. Весь світ платить за безглузді та криваві дії росії. Причому більшість міжнародних зернотрейдерів продовжують купувати зерно та інші продовольчі товари у росії, фінансуючи таким чином її війська.

Український народ, аграрна спільнота намагаються відбудувати нові ланцюжки постачання продовольства та інших гуманітарних вантажів із Європи сухопутними шляхами. У нас є певна, хоча й дуже обмежена можливість на зворотному шляху цих гуманітарних постачань замість пустих автівок із України до Європи завантажувати їх надлишками зерна, щоб потім постачати через європейські порти морем. Звісно, така логістика буде складною та більш дорогою, але цей шлях суттєво допоміг би фінансовій стабільності України та забезпечив би постачання надлишків на світовий цивілізований ринок.

Аграрії України закликають найбільші міжнародні зернотрейдингові компанії — ADM, Bunge, Cargill, LDC, Sierentz, Olam, Glencore, COFCO, CHS, Soufflet Agro та інші — зробити свій внесок у досягнення миру: відмовитися від закупівель зерна та продовольства з рф та допомогти Україні відбудувати нові ланцюжки постачання українського зерна на світові ринки!

Виправдовувати подальше ведення бізнесу з рф нібито необхідністю годувати світ, хай і російським кривавим зерном, — лицемірство і ницість!