Джерело фото: Устриці Скіфії // Facebook
Господарство «Устриці Скіфії» розташоване біля курортного Коблевого. Це найбільша устрична ферма в Україні.
Відкрив господарство айтівець Андрій Пігулевський 8 років тому. «Для устриці важлива солоність води, тому ми обрали Миколаївщину», — каже він.
Привезти тихоокеанську устрицю і розвести коштувало €30 тис. В господарстві вирощують приблизно 20 т молюсків на рік.
Набиратися досвіду у вирощуванні устриць Пігулевський їздив до Франції. Завдяки компанії «Устриці Скіфії» Україна — у п’ятірці лідерів Європи за споживанням устриць.
Господарство постачає молюсків до 300 українських ресторанів. Скуштувати вирощену в Україні устрицю можна менш як за €1.
Для прикладу, вартість імпортованого делікатесу в магазинах складає 50-150 грн/шт. Найближчим часом Андрій Пігулевський планує довести роздрібну ціну молюска до 15 грн внаслідок вдосконалення механізму дозрівання та нарощування бізнесу.
«Дуже важливо налагодити безперервний врожай. Адже для реалізації до 20 т устриць щороку потрібно, щоб додаткових 20 т лежало у воді в процесі росту, і 20 т ви висаджували в комерційному розмірі», — радить фермер.
AgroPortal.ua за матеріалами ШоТам