Податковий комітет вирішив позбавити пільг виробників курятини. Далі — ВРХ та свині?

20 вересня 2021, 06:27 6844

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики після тижня розгляду рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні законопроєкт №5600. «За» проголосували 22 члени комітету, четверо — утрималися.

Законопроєкт передбачає цілий перелік правок. Зокрема, збільшення перевірок бізнесу та жорстке адміністрування, встановлення мінімального податкового навантаження, яке може стати непомірним тягарем для власників паю та невеликих фермерів, виключення із 4 групи оподаткування підприємств, що займаються виробництвом курятини.

Замість 2 га землі, дохід від продажу врожаю з яких не оподатковується, комітет вважає за необхідне встановити норму всього у 0,5 га. Від цього, говорять учасники ринку, бізнес піде в тінь, а ціни на м’ясо птиці та яйця суттєво зростуть.

Чи не найбільше суперечок між учасниками засідання та головою комітету Данилом Гетманцевим викликала пропозиція щодо виключення виробників курятини та яєць із 4 групи оподаткування.  

Голова підкомітету з питань ринку капіталів, інших регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів Андрій Ніколаєнко вважає, що зазначена зміна — не на часі.

Він аргументує це, перш за все, макроекономічними показниками: «Україна раніше була нетто-імпортером курятини. Зараз ми експортуємо і курятину, і яйця. Проте, на жаль, за останній рік ми спостерігаємо скорочення виробництва цих товарів. Дійшло до того, що наша держава вперше за десяток років почала імпортувати яйця польського виробництва».

Імпорт курятини теж зростає: тільки за пів року в Україну ввезли курячого м’яса на $22 млн.

Ще одним аргументом, за словами Ніколаєнка, є те, що у складі продовольчого кошика українців і так істотно не вистачає м’яса. При цьому, якщо розкласти структуру його споживання, то 48% припадає саме на курятину.

«Виробники продукції птахівництва знаходяться в складних умовах. На мій погляд, зміна оподаткування може призвести до того, що податки будуть сплачувати лише кілька компаній, і очікуваного збільшення доходів до бюджету не відбудеться», — говорить він. Натомість держава ризикує знизити надходження до місцевих бюджетів. А у багатьох випадках підприємства, які працюють у сільській місцевості, є основними їх наповнювачами.

Цю думку підтримує і член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.

«Птахівництво — це не тільки великі холдинги, про які всі говорять. Це і малі підприємства, які платять і утримують цілі громади», — звертає увагу парламентар.

Андрій Ніколаєнко підрахував, що із 424 підприємств, які, за даними Держстату, займаються виробництвом курятини, лише 41 має поголів’я понад 500 тис. курей. На них припадає 80% ринку.

«Але є ще 20% ринку, який охоплюють невеликі підприємства, і вони постраждають», — говорить Ніколаєнко.

На думку Кучера, виведенням виробників курятини із 4 групи держава породжує дискримінацію та одночасно розриває ту цілісну систему, яка працює у сільському господарстві.

«Я думаю, якщо буде прийнято рішення вивести із 4 групи оподаткування виробників курятини, то далі стане питання і щодо виробників ВРХ, і виробників молока, і виробників свинини», — турбується парламентар.

Очікування держави від цього кроку складає додаткові 100 млн грн до бюджету. Натомість, рахує він, бюджет отримає ще менше, ніж зараз.

«На загальній системі податок на прибуток будуть платити кілька підприємств на всю Україну. Тому що виробництво яєць — збиткове, серед виробників курятини банкрутує вже 8 підприємств», — говорить член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Голова підкомітету з питань банківської діяльності Андрій Іванчук також вважає, що недоцільно зараз стримувати розвиток тих галузей, які не тільки забезпечують продовольчу безпеку, а й створюють додану вартість в агросекторі.

«Навпаки — треба звертати більше уваги на них. А також на скотарство, свинарство», — каже Іванчук.

Той максимум, який вдалося відстояти в рамках засідання комітету в галузі тваринництва, — це звільнення від податку на прибуток на 5 років малих виробників продукції птахівництва, окрім курятини, — страусів, індичок, качок тощо. За оцінками учасників слухання, такі складають приблизно 2% ринку. Щоб скористатися пільгою, суб’єкти господарювання повинні мати виключно один вид діяльності.

«Дайте мені зробити так, як я вважаю», — сказав Гетманцев під кінець розгляду питання. Такими словами голова комітету закликав проголосувати за рішення залишити місцеві громади без значної частки надходжень від єдиного податку 4 групи, а виробників птиці та яєць позбавити спеціальної податкової пільги.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua