Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).
«Вірус уперше виявили на території країни у 2012-му році. До 2014-го тривало «затишшя». Тоді по 2017-й рік кількість спалахів щороку збільшувалася. Згідно з офіційною статистикою, у 2018−19 рр. спостерігається скорочення спалахів. Так, станом на 8 жовтня, у 2019-му зафіксували 47 випадків, що на 98 менше, ніж торік і на 116 менше ніж у 2017-му», — підрахували в АСУ.
За даними асоціації, у ході ліквідації спалахів з 2012-го довелося знищити близько 300 тис. голів свиней.
«Понад 60% випадків зафіксували у присадибних господарствах, а кожен шостий випадок зачепив промислове підприємство: з 2012-го АЧС ліквідували на 84-х свинофермах. 10 із них постраждали цьогоріч. Це втрата 112 тис. голів. Як результат, промислове виробництво свинини в 2019-му скоротиться майже на 2%. Натомість дефіцит ринку зросте майже на 7 тис. т забійною вагою», — прогнозують експерти.
За оцінками аналітиків, якщо постраждалі підприємства не відновлять свою діяльність, у 2020-му році виробництво промислової свинини зменшиться вже на 5% та опуститься нижче 345 тис. т забійною масою.
«На жаль, від АЧС з 2012-го року постраждали усі області України. Найуразливішими виявилися Одеська, Полтавська, Миколаївська, Чернігівська та Рівненська області. Цьогоріч за кількістю спалахів лідирує Миколаївська обл. (7 спалахів)», — підсумували в АСУ.