Рентабельність ферми з вирощування каплунів сягає 40%

09 січня 2020, 12:56 5712

Рентабельність бізнесу з вирощування каплунів в Україні становить близько 26-40%.

Про це в інтерв«ю журналу «Наше птахівництво» розповів  власник ферми «Ольвія» Ігор Філіппенко, передає AgroTimes.

«Попит на ринку величезний, він усе ще суттєво перевищує пропозицію, — запевнив він. — Навіть якщо з«явиться ще 20 виробників, ціна на м«ясо каплуна не впаде».

Ігор Філіппенко вважає, що найоптимальніша кількість каплунів для утримання — близько 2 тис. голів. У французьких компаній стадо каплунів налічує не більше як 500 голів.

Основні витрати у цьому проєкті — купівля обладнання: мобільних пташників, напувалок, годівниць, електропастуха.

Вартість установлення одного пташника становить приблизно 250 тис. грн — якщо його за наявності схеми зібрати в Україні.

«Придбання аналогічного пташника в Європі коштуватиме в середньому €26 тис.– це італійське обладнання на 600 голів, — уточнив Ігор Філіппенко. —  А німці вже пропонують високотехнологічний пташник для утримання птиці вільного вигулу з мікрокліматом… на 800 голів, вартість якого сягає €110 тис.».

Утримання 2 тис. голів каплунів дає 760 тис. грн валового доходу на рік — за наявності обладнання. Витрати на вирощування цієї кількості птиці становлять у середньому 500 тис. грн, знову-таки за наявності обладнання.

«Враховуючи витрати на робочу силу, корми, отримуємо в середньому близько 260 тис. грн прибутку», — розповів власник ферми.

Раціон для птиці має бути не дорожчим за 4 грн на добу, інакше бізнес буде невигідним. За життєвий цикл півень-каплун з»їдає 21 кг корму. Важить доросла птиця на забій 4-6 кг. Його продають лише цілою тушкою –7 $/кг, зазначив Ігор Філіппенко.


Для довідки: каплун — кастрований півень, спеціально відгодований на м'ясо.