Аграрії розкритикували порядок отримання дотацій і вимагають змін

03 березня 2017, 10:46 2664

Громадські організації АПК звернулися до міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового з проханням внести зміни до Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році.

Відповідний лист підписали: Всеукраїнська аграрна рада, ГС «Аграрний союз України», «Українська аграрна конфедерація», «Український клуб аграрного бізнесу», «Союз птахівників України», асоціація «Свинарі України», Асоціація виробників молока України, повідомляє УКАБ.

На думку підписантів, у постанові Кабміну залишилася ціла низка проблем та суперечностей нормам чинного законодавства, що грубо порушують права та законні інтереси сільгоспвиробників. Найбільше заперечень викликали положення щодо розрахунку бюджетної дотації пропорційно до сплачених сум ПДВ за всіма видами діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції. Як відмічається, це призведе до того, що сільгоспвиробники, які здійснюють дотаційні види діяльності поряд з виробництвом рослинницької продукції (а таких більшість), фактично будуть позбавлені можливості отримати дотацію зимою і весною 2017 р. 

«Однією з ключових особливостей рослинництва є його сезонний характер, що полягає у часовому розриві між вкладенням ресурсів та отриманням доходів від реалізації рослинницької продукції. В першому півріччі обсяг постачання продукції рослинництва є вкрай низьким, але в той же час виникає необхідність в закупівлі насіннєвого матеріалу, паливно-мастильних матеріалів, добрив, послуг з обслуговування техніки. Внаслідок цього у сільгосптоваровиробника виникне податковий кредит, проте не виникатиме податкових зобов'язань через відсутність постачання протягом тривалого періоду вирощеної за допомогою придбаних товарів/основних фондів продукції рослинництва», — наголошується у листі.

Переважна більшість сільгосптоваровиробників працює одночасно як у галузі тваринництва, так і рослинництві. Тобто зобов'язання, отримані від продажу тваринницької продукції у першому півріччі будуть зменшуватися на весь отриманий ним «рослинницький» податковий кредит, в тому числі при закупівлі насіння, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин тощо, які використовувалися в рослинництві. Таким чином відповідний виробник буде позбавлений права на отримання бюджетної дотації, оскільки об'єм зобов'язань від тваринництва в більшості випадків буде меншим сукупного податкового кредиту, отриманого під час виробництва всіх видів аграрної продукції. 

«У рамках дії спеціального режиму ПДВ такої проблеми не виникало, оскільки сільгосптоваровиробник спрямовував на спецрахунок всю різницю між сукупним податковим кредитом та податковими зобов'язаннями за всіма видами діяльності, пов'язаними з виробництвом сільськогосподарської продукції, незалежно від часу їх виникнення — лімітів на суми, сплачені в рамках спецрежиму за звітний період (місяць), не існувало. Натомість в рамках діючої моделі встановлюється місячний ліміт на виплату дотації. В результаті, сільгоспвиробники, що здійснюють діяльність з виробництва як рослинницької так і тваринницької продукції, в першому півріччі не отримають дотацію в принципі, а в другому, коли суми сплаченого ПДВ різко зростуть, будуть отримувати лише невелику частку від сплаченого через наявність ліміту на суму дотації, що сплачується кожного конкретного місяця», — пояснюють аграрії.

Галузеві асоціації просять Тараса Кутового невідкладно ініціювати підготовку проекту постанови КМУ про внесення змін до документу.