Україні за місяць вдалося експортувати 4,6 млн т продукції АПК

03 вересня 2022, 12:03 2201

Україна за серпень 2022 р. експортувала 4,6 млн т продукції АПК, що на 53% більше аналогічного показника попереднього місяця.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Це найбільші темпи зростання експорту з початку повномасштабної війни в Україні, коли російськими військами були заблоковані морські шляхи для здійснення експортних відвантажень. І саме часткове відновлення експорту через морські порти Одеської області в доповнення до альтернативних маршрутів дозволило досягти такого показника», — зазначають експерти.

Щодо структури експорту даної продукції в серпні, то вона виглядала таким чином:

  • зернові культури: 2,6 млн т (кукурудза — 59%, пшениця — 34%, ячмінь — 7%), приріст до показника минулого місяця +53%;
  • олійні культури — 985,1 тис. т (ріпак — 68%, насіння соняшнику — 17%, соя — 15%),  приріст +65%;
  • рослинні олії — 397,5 тис. т (соняшникова олія — 94%, соєва — 5%), приріст +34%;
  • макуха після вилучення рослинних олій — 317,7 тис. т (соняшникова — 90%, соєва — 10%), приріст +71%.

«Найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився більше ніж на 900 тис. т. Такого приросту було досягнуто за рахунок саме розблокування морського шляху. В портах стояли судна, що вже були завантажені зерном і вирушили одразу після розблокування. Та й надалі експортували даним шляхом переважно зернові культури», — пояснюють в УКАБ.

Також відчутний приріст експорту олійних культур, яких за серпень було додатково відвантажено понад 380 тис. т.

«І в даному випадку головна заслуга ріпаку, збір урожаю якого завершився в Україні. Ця культура порівняно з іншими має високу вартість та підвищений попит у країнах ЄС. Саме тому ріпак експортували альтернативними сухопутними шляхами, оскільки ціна на нього дозволяє покрити більш високу вартість логістики альтернативними шляхами в порівнянні з морським транспортом», — додають експерти.

Україна вийшла вже на доволі непогані показники експорту агропромислової продукції, однак цих обсягів поки що недостатньо, вважають в УКАБ. Україні необхідно експортувати близько 6 млн т продукції АПК щомісяця, щоб впоратися із залишками продукції минулого року, що утворилися через блокування морського експорту російськими військами, а також із новим урожаєм, який призначений для експорту.