Україна наближається до межі зупинки експорту меду в ЄС

16 липня 2024, 11:18 5605

Україна вибирає ліміти безтарифної торгівлі з ЄС за деякими видами сільськогосподарської продукції — медом, кукурудзою і курятиною.

Про під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з сільського господарства й рибальства заявив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише «Укрінформ».

Він нагадав, що запобіжні захисні заходи були активовані для трьох українських продуктів — цукру, яєць та вівса.

«Ми спостерігаємо за ситуацією щодо інших чутливих продуктів. Найближчим є мед, експорт якого сягнув вже 89% від лімітів, кукурудза — 67%, та курятина — 59%», — сказав єврокомісар з питань сільського господарства Войцеховський.

При цьому він зауважив, що дорікання частини європейських політиків та європейської громади на адресу Спільної сільськогосподарської політики ЄС у тому, що вона спрямована на скорочення власного виробництва та на подальше збільшення залежності від імпортованих продуктів, є безпідставними. За словами єврокомісара, ЄС був і залишатиметься найбільшим експортером сільськогосподарських товарів у світі.

Минулого року, зазначив Войцеховський, позитивне сальдо ЄС у торгівлі аграрною продукцією сягнуло рекордних 70 млрд. Цього року цей рекорд може бути подоланий, оскільки лише за перший квартал такий позитивний баланс ЄС у торгівлі із третіми країнами вже склав 18 млрд.