Приватизація спиртзаводів і КХП буде проходити на спрощених умовах

18 серпня 2022, 13:34 3549

Уряд з вересня відновить приватизацію підприємств державної власності, що була призупинена на період воєнного стану та розблокована з ухваленням законопроєкту №7451.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України.

«Ми передали 65 підприємств у липні поточного року до Фонду державного майна. За останні 4 роки фонд отримав 500 об’єктів на приватизацію. Ми і надалі будемо проводити тріаж підприємств, щоб передавати максимальну кількість об’єктів на приватизацію. Стартувати з вересня будемо зі спиртзаводів і хлібокомбінатів. Ми вже маємо певний графік передачі об’єктів по всій Україні», — зазначила перша віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Приватизація відбуватиметься на спрощених умовах. Приватні підприємці зможуть викупити цілісні майнові комплекси, зокрема ті, які обтяжені багаторічними арештами на майно (у такому випадку покупець також зобов‘язаний погасити раніше накопичені борги).

Також будуть зростати гарантійні внески, а оплата за актив буде відбуватися до укладання договору купівлі-продажу.

«Процес приватизації від оголошення аукціону і до підписання договору займатиме не більше двох місяців. Якщо в аукціоні зареєстрований лише один учасник, він зможе викупити об’єкт за запропонованою ним ціною, але не нижче стартової. Якщо ж із першого разу покупців не буде, то дозволятиметься проводити повторні аукціони. Буде допускатися покрокове зниження стартової ціни, але не більше ніж на 50%», — зазначили у міністерстві.

Усі дозволи та ліцензії підприємства зберігатимуться для нових власників єдиних майнових комплексів.