ООН: «Зернова угода» надто важлива для України та світу

21 лютого 2023, 15:50 1418

Сторони-учасниці Чорноморської зернової ініціативи через своїх представників у Стамбулі продовжують обговорювати та ухвалювати рішення щодо руху суден, а також ведуться переговори на всіх рівнях, щоб уникнути блокування даної ініціативи.

Про це розповів речник Управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні, голова відділу зв'язків з громадськістю Савіано Абреу в коментарі для ЦТС.

За його словами, будь-які зміни до ініціативи повинні бути обговорені та погоджені всіма сторонами.

«ООН готова підтримати ці обговорення. Тож за підтримки Туреччини ми невтомно працюємо, щоб забезпечити продовження дії угоди. Вона потрібна Україні, вона потрібна світу. Вона надто важлива, і ми не можемо зазнати поразки. Це непроста угода, але ми вивчимо всі можливості, щоб її було продовжено в березні», — заявив він.

В ООН зауважують, що з моменту укладення домовленості понад 21 млн т продовольства було безпечно транспортовано з України через Чорне море до понад 40 країн. Зокрема, це включає 426 тис. т пшениці, доставлених під егідою Всесвітньої продовольчої програми для гуманітарних операцій в Афганістані, Ємені, Ефіопії та Сомалі.

Крім того, близько 20% агропродукції було експортовано безпосередньо в країни з низьким рівнем доходів або доходом на рівні нижче середнього.

«Кожне судно, яке виходить з українських портів із продовольством, позитивно впливає на глобальну продовольчу безпеку. Ініціатива безпосередньо впливає на світові ціни на продукти харчування, в той час як світ, особливо малозабезпечені люди, зіткнулися з продовольчою кризою. З початку угоди ціни на світових ринках постійно знижувалися», — зауважив Савіано Абреу.