Думка: В Україні починається відвертий хаос

31 березня 2020, 08:00 2765

Населення більшості європейських та інших країн, як результат ефективної боротьби з коронавірусом, почало масово підтримувати діючу владу. Однак в Україні склалась дещо інша ситуація.

Таку думку висловив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса на своїй сторінці в Facebook

Він навів приклад Швеції, яка обрала для себе нестандартний шлях вирішення цієї проблеми і не вводила жорстких обмежувальних заходів, більше того — стимулювала людей виходити на вулицю і дихати свіжим повітрям. В результаті 75% підтримує чинну владу.

«Подивившись на Німеччину, де влада ввела досить-таки жорсткі умови, і як результат цього — значні втрати для економіки країни, канцлер Ангела Меркель отримала найбільшу підтримку місцевого населення за свої дії за останній час, а її партія знову в топі соціальних опитувань», — додав експерт.

Як зазначає Алекс Ліссітса, те саме стосується Італії, яка є нетиповою для Європейського союзу. Саме тут постійно відбувалися великі протистояння за владу. Нині народ розуміє ситуацію і підтримує діючого прем'єр-міністра Джузеппе Конте.

«Давайте подивимося на Україну. За останні місяці, чесно кажучи, складно знайти мотив, чому ми маємо підтримати діючу владу, адже за жодною дією ми не можемо зрозуміти логіку дій під час кризи», — вважає він.

Насамперед, як підкреслив експерт, незрозуміло, навіщо було відправляти уряд у відставку та призначати новий перед самим початком кризи. І це у час невизначеності, прийде з Європи до нас вірус, а з ним і криза, чи ні?

«Друге: не пройшло і місяця, як ми змінюємо двох ключових міністрів — фінансів та охорони здоров'я. Фактично, кадрова політика не відповідає вимогам часу. Далеко незрозуміло, за якою логікою будуть призначені ті чи інші посадовці», — говорить Алекс Ліссітса.

Крім того, на думку експерта, керівництво держави так і не змогло прозоро і зрозуміло всім донести правдиву інформацію щодо реальної картини з коронавірусом у державі:

- яка у нас ситуація з жорстким карантином та яка кількість хворих і померлих від пандемії за останні 3-4 місяці;

- де саме хворі;

- скільки привезуть тестів з Китаю;

- яких саме тестів, бо між ними є суттєва різниця;

- чому це має фінансуватися бізнесом і як це все має відбуватися.

«Четверте питання у цьому контексті — як ми збираємося рухатися далі. Чи буде фінансова підтримка за допомоги МВФ, чи ми ведемо країну до дефолту і як наслідок збираємося просити гроші у Росії.

Перелік подібних питань можна продовжувати до безкінечності… Наразі абсолютно ніхто нічого не розуміє, і, думаю, у нас в країні починається відвертий хаос, і про це потрібно голосно говорити. Допоки ще не пізно…» — підсумував він.