Експорт скоротився вдвічі. Найбільше постраждала сільгосппродукція

04 квітня 2022, 14:50 1164

Через агресію росії експорт українських товарів у березні скоротився вдвічі, імпорт — більш як утричі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Відзначається, що в березні 2022 року експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт — більш ніж утричі. Особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції, в той же час обсяг експорту низки товарів з глибокою переробкою практично не змінився порівняно з довоєнним часом.

Обсяг експорту України в березні склав 5,97 млн т на суму  $2,7 млрд. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн т товарів вартістю $5,3 млрд. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Протягом березня Україна експортувала 1,1 млн т кукурудзи, 309 тис. т пшениці, 118 тис. т соняшникової олії, 40 тис. т соєвих бобів. Це в 4 рази менше, ніж у лютому.

Одночасно через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн т товарів на суму $5,9 млрд, то в березні — 1,6 млн т вартістю $1,8 млрд. Сьогодні найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.

propData.content.image
Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки України

«Ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держави шляхом блокування вітчизняного експорту. Традиційним шляхом вивозу експортних товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані росією. До того ж окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому. Все це загрожує не лише Україні, але усьому світові, адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки в низці країн Африки та Близького Сходу. Уряд оперативно реагує на ці виклики. Збільшуємо пропускну здатність залізничного, автомобільного і річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії. Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, аби забезпечувати експорт. Крім того, початок посівної кампанії вселяє стриманий оптимізм щодо майбутнього врожаю»