Які євроквоти не використовують аграрїї. Список

03 серпня 2016, 08:00 2857

Україна станом на 31 липня ще не почала використовувати квоти, виділені на 2016 рік, на безмитні поставки в країни Європейського Союзу молочної продукції, яловичини й свинини з початку року.

Про це повідомила експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Дар'я Гриценко, передають «Українські новини».

За її словами, українці цього року ще можуть скористатися квотою на безмитні поставки продукції з обробленого молока в розмірі 2 тис. тонн, масла (250 тонн), оброблених вершків (300 тонн), баранини (1,5 тис. тонн), виділених за принципом «перший прийшов — перший обслуговуєшся» (квота заповнюється в порядку живої черги — перевагу має той, хто першим подав заявку), але їх ще не почаливикористовувати з початку 2016 року.

Також не почато ще квоти, виділені за принципом ліцензування Україні на 2016 рік, на молоко, вершки, згущене молоко і йогурти в розмірі 8 тис. тонн із поступовим збільшенням до 10 тис. тонн протягом наступних 5 років; сухе молоко — 1,5 тис. тонн (передбачається збільшення до 5 тис. тонн) і стільки ж — на вершкове масло й молочні пасти (зі збільшенням до 3 тис. тонн).

Гриценко зазначила, що для поставок цих товарів у ЄС потрібно отримувати додатково імпортні ліцензії (сертифікат EUR.1). За принципом ліцензування українці цього року можуть скористатися квотою на поставку 12 тис. тонн яловичини й 40 тис. тонн свинини в ЄС.


Для довідки: Україною за першу половину 2016 року було повністю використано квоти на безмитний експорт продукції до ЄС по дев’яти групах сільськогосподарських товарів: мед натуральний, цукор, крупи та борошно, солод та пшенична клейковина, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, овес, пшениця, пшеничне борошно та гранули, а також кукурудза, кукурудзяне борошно та гранули.