Бюджет отримав мільярд від земельних аукціонів на Prozorro

31 березня 2023, 08:36 996

Організатори земельних онлайн-аукціонів у державній електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» за півтора року заробили перший мільярд гривень до бюджетів різних рівнів.

Як говориться у повідомленні системи, 767 млн грн отримано від продажу комунальної чи державної землі несільськогосподарського призначення або приватних сільськогосподарських ділянок. Ще 248 млн грн — від оренди ділянок.

«Завдяки електронним торгам ми змогли налагодити процес продажу та передачі землі в оренду на прозорих умовах, яких раніше в Україні не було. За 1,5 року для учасників ринку землі було створено рівні правила та чесну конкуренцію. Це дало вже дієвий результат: ефективний розвиток земельної реформи та перший мільярд гривень, який був спрямований до бюджетів різних рівнів», — підкреслив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За даними публічного модуля аналітики, загальна площа зданих в оренду ділянок — понад 54 тис. га, проданих — майже 38 тис. га. Продаж сільгоспземель державної та комунальної власності відповідно до Земельного кодексу й надалі залишається забороненим. 

Загалом у системі відбулося понад три тисячі успішних онлайн-аукціонів з продажу чи здачі в оренду земель, в яких взяли участь 5,5 тисяч учасників по всій Україні. Ще 467 торгів — на етапі укладання угод та можуть принести своїм організатором понад 400 млн грн. 

Найбільше земельних онлайн-аукціонів організатори оголосили у Київській, Львівській, Одеській, Черкаській та Закарпатській областях.