Бізнес послабив негативні очікування

04 жовтня 2022, 19:00 2811

Український бізнес у вересні продовжив пом’якшувати негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності на тлі адаптації до воєнних умов і пристосування населення до поточної ситуації.

Про це свідчать розрахунки Національного банку України щодо індексу очікувань ділової активності.

Так, у вересні 2022 року індекс зріс до 46,1 із 44,1 у серпні.

У той же час руйнування виробничих потужностей, труднощі з логістикою, здорожчання енергоресурсів, зменшення обсягів інвестицій, імпорту та експорту, а також зниження купівельної спроможності стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки, зазначають в НБУ.

Підприємства промисловості дещо поліпшили оцінки економічних перспектив у вересні — до 47,1 порівняно з 46,7 у серпні. Другий місяць поспіль респонденти очікують збільшення обсягів виготовленої продукції за рахунок нових замовлень, однак очікування щодо експорту песимістичні.

Сектор будівництва має найстриманіші серед усіх секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності, зумовлені низькою фінансовою спроможністю споживачів, станом суміжних ринків, а також сезонним чинником: секторальний індекс становив 41,0 (у серпні — 41,2).

Підприємства торгівлі у вересні поліпшили очікування — вперше з початку року впритул наблизившись до нейтрального рівня: індекс становив 49,9 порівняно з 47,4 у серпні. Торгівля й надалі налаштована на зниження маржі.

У сфері послуг також поліпшились очікування: індекс зріс до 43,4 із 39,6 у серпні. Пом’якшуються негативні оцінки щодо обсягів наданих послуг та нових замовлень, однак очікуються підвищення тарифів на власні послуги.

«Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі посилення очікувань зростання цін на сировину та товари постачальників.

Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів і надалі не очікують зростання загальної чисельності працівників на своїх підприємствах. Найменш песимістичні оцінки надали підприємства торгівлі», — додали в НБУ.