Укргідрометцентр: У лютому значної загибелі озимих не зафіксовано

07 березня 2019, 16:59 2098

Озимі культури в Україні упродовж лютого 2019 р. знаходилися в стані зимового спокою, лише місцями у південних та західних областях відмічалося тимчасове відновлення вегетації.

Про це йдеться у повідомленні Гідрометцентру України.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур на більшості площ знижувалася до -2-7°С, що було безпечно для всіх озимих культур», — зазначають експерти.

Впродовж лютого тепла погода, дощі та тумани сприяли таненню снігу та відтаванню ґрунту, додають метеорологи.

«Станом на 28 лютого на більшості посівних площ снігу не було. Ґрунт був талий у Волинській, Львівській, Тернопільській, Київській, Одеській областях. Глибина його промерзання не перевищувала 2-10 см. У Харківській, багатьох районах Луганської, Полтавської, окремих районах Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Черкаської, Сумської та Рівненської областей ґрунт був мерзлим до 11-29 см», — говориться у повідомленні.

За узагальненням даних відрощування монолітів зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 25 січня 2019 року, значної загибелі та пошкодження рослин не виявлено. Рослини майже в усіх пробах відросли, додають у Гідрометцентрі.

«За зимовим визначенням запасів вологи у метровому шарі ґрунту на переважній частині території країни містилося 135-175 мм і більше продуктивної вологи, місцями у західних областях ґрунт був перезволожений. В окремих районах південних та східних областей вологозапаси метрового  шару ґрунту становили від 80 до 120 мм продуктивної вологи, що менше норми», — підсумували метеорологи.