У прикордонній зоні заборонили проведення польових робіт

24 березня 2023, 14:51 1842

Проведення будь-якої сільськогосподарської діяльності заборонили у 5-кілометровій прикордонній зоні Шацької громади (Волинська обл.).

Про це говориться у повідомленні Шацької селищної територіальної громади.

«Біля державного кордону з білоруссю постійно розширюється система інженерних загороджень, зокрема мінно-вибухових, з метою посилення обороноздатності у протистоянні з ворогом», — пояснюють у громаді підстави для заборони.

Як повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», набрав чинності Закон України 2952-IX від 24.02.23 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону України», який передбачає розширення прикордонної смуги з білоруссю та рф.

Відповідно до закону прикордонну смугу вздовж лінії державного кордону України з російською федерацією і республікою білорусь з поточних 30-50 м розширено до 2 км завширшки шляхом внесення змін до статті 77 Земельного кодексу України щодо земель оборони. Державна прикордонна служба України зазначає, що ця територія буде замінована.

«Крім цього, передбачається можливе вилучення  земель у відповідній смузі та дотримання особливого режиму з необхідністю оформлення дозволів для провадження діяльності підприємств у прикордонній смузі», — пояснюють експерти. 

У період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення у разі вилучення сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників на земельних ділянках шириною 30-50 м уздовж лінії державного кордону України для потреб облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій відшкодування збитків не здійснюється.

«Водночас можливе вилучення земель у смузі до 2 км, зокрема приватної власності, має здійснюватися у передбачений чинним законодавством спосіб через викуп земельної ділянки або примусове відчуження із заміною на іншу рівнозначну ділянку», — додають в УКАБ.