Мінагропрод: Зерновий меморандум переглядатися не буде

26 вересня 2018, 10:58 1399

Обсяги прогнозованого експорту пшениці залишаються на рівні показників, які були зафіксовані у меморандумі про взаєморозуміння на 2018/19 МР між Міністерством аграрнополітики та продовольства та учасниками зернового ринку:  8 млн т продовольчої пшениці та до 8 млн т фуражної.

Таке спільне рішення було досягнуто під час засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна, говориться у повідомленні Мінагропроду.

 «При підписанні меморандуму у серпні ми говорили, що при необхідності баланси експорту продовольчої та фуражної пшениці будуть коригуватися. До нас не надходило жодних заявок від зернотрейдерів на збільшення експортних показників щодо пшениці, виконання Меморандуму проходить у прийнятному для всіх сторін режимі. Тому наразі ми не бачимо необхідності у перегляді прогнозованих експортних показників», — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, додавши, що попри благополучні баланси на продовольчому ринку, міністерство не буде знижувати високий рівень контролю за темпами експорту.

На сьогодні виконання меморандуму забезпечено на понад 30%, що відповідає запланованій динаміці.

Уточнюється, що станом на 25 вересня, зернотрейдерами вже експортовано 4,9 млн т пшениці, з якої 2,8 млн т продовольчої (35,0% виконання меморандуму) та 2 млн т фуражної (25,8% виконання).


Для довідки: 10 серпня між Мінагропродом, представниками професійних об'єднань учасників зернового ринку та експортерами зерна було підписано меморандум про взаєморозуміння на 2018/19 МР з метою зберігання балансу споживання та експорту українського зерна.