Обсяг M&A угод в Україні зріс до $510 млн: агросектор — у п’ятірці лідерів

23 липня 2024, 08:00 648

Активність на українському ринку злиттів та поглинань (M&A) після пожвавлення 2023 року продовжила зростати у першому півріччі 2024 року: кількість угод збільшилася на 4,2% порівняно з аналогічним періодом 2023 року (з 24 до 25 угод).

Про це свідчать дані звіту KPMG в Україні.

Загальна вартість угод зросла на 31%, порівняно з першим півріччям минулого року, до $510 млн.

«Сільське господарство залишається однією з рушійних сил українського ринку M&A як провідна експортна галузь країни. Приблизно 16% від загального обсягу угод українського ринку M&A у першому півріччі 2024 року відбулося в аграрному секторі (чотири угоди)», — зазначають експерти. 

Агросектор входить до топ-5 галузей з обсягом укладених угод у $15 млн.

Серед найбільших угод у першому півріччі 2024 року, фахівці назвали, придбання агрохолдингом МХП м'ясопереробної компанії, власником якої раніше був Олег Дмитрук, який володіє брендами Kabanosy та «М'ясний Хутір», за €14 млн.

Водночас, словенська компанія Perutnina Ptuj D.O.O., яка також контролюється агрохолдингом МХП, придбала низку албанських компаній, що спеціалізуються на виробництві та переробці курятини.

Крім того, зареєстрована на Кіпрі компанія GNG Retail Limited, власник холдингу OKKO Group, отримала дозвіл Антимонопольного комітету України (АМКУ) на придбання частки в ТОВ «Укрполфрукт» та ТОВ «Гадз-Агро».

Також за звітній період ТОВ «Агро Л В Лімітед», дочірня компанія Continental Farmers Group, придбала ПСП «Ексім Агро», компанію, розташовану в Одеській області України.