НАБУ: До корупційних схем в ДПЗКУ причетний російський бізнес

01 лютого 2017, 09:46 2170

Серед структур-учасників корупційної схеми, через яку ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (ДПЗКУ) зазнала збитків на суму понад $60 млн (1,6 млрд грн), є компанії, контрольовані російським бізнесом.

Про це під час брифінгу повідомив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, інформує НАБУ. 

«Злочинний умисел із розкрадання понад $60 млн  ПАТ «ДПЗКУ» складався із двох частин: одержання «відкату» за підписання контрактів на реалізацію зерна та, щоб у подальшому не було проведено оплату за цими контрактами, зловживання службових осіб підприємства в інтересах комерційних структур, які курує один із відомих російських бізнесменів», — повідомив Артем Ситник.

Під час розслідування детективи НАБУ викрили схему, відповідно до якої зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та міжнародному зернотрейдеру.

Відмічається, що зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими. Різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних керманичам схеми. Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.