МХП викупить євробондів на $150 млн

10 жовтня 2023, 09:26 1126

Пропозицію агрохолдингу МХП про викуп по 85% від номіналу єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року прийняли власники цінних паперів на загальну номінальну суму $150,8 млн, або приблизно 30,2% від непогашеної сукупної суми облігацій.

Про це йдеться у повідомленні МХП на Ірландській фондовій біржі, передає «Інтерфакс-Україна».

Агрохолдинг до кінця дня 26 жовтня очікує і готовий прийняти пропозиції про викуп облігацій за ціною 75% від номіналу, а 27 жовтня планує оголосити остаточні результати оголошеного 25 вересня тендеру.

Облігації, придбані в межах тендерної пропозиції, буде анульовано.

МХП до 9 жовтня приймав заявки на викуп своїх євробондів за ціною 85% від номіналу, а пізніше — по 75% від номіналу. Холдинг також повідомив, що досяг принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФО) щодо укладання кредитних угод на загальну суму до $400 млн, ці кошти можуть бути використані для викупу. Пізніше стало відомо, що однією із таких МФО на суму $100 млн стане Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

За даними Франкфуртської фондової біржі, оголошення про викуп призвело до зростання котирувань євробондів МХП з купоном 7,75% та погашенням у 2024 році з 67,96% номіналу до 83,37% від номіналу, і близько цього рівня вони котируються і сьогодні.

У піврічному звіті МХП раніше вказував, що станом на 30 червня 2023 року його вільні кошти становили $502 млн, з яких $277 млн знаходилися у дочірніх компаній групи за межами України. Проте агрохолдинг уточнив, що згідно з правилами репатріації, встановленими Нацбанком України, експортний виторг має бути репатрійований в Україну протягом шести місяців, що обмежує здатність МХП використовувати ці кошти для погашення заборгованості. Тому МХП закликав власників облігацій погодитися на викуп, оскільки компанія не може гарантувати, що ця ліквідність буде збережена, і облігації будуть погашені у строк.


Для довідки: агрохолдинг МХП є провідним виробником курятини в Україні з найбільшою часткою на ринку. МХП володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів'я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м'яса птиці (зокрема, через партнерські брендовані точки). Агрохолдинг також посідає провідну позицію у рослинництві.