Як говориться у повідомленні підприємства, для цього була розроблена спеціальна програма, яку планується втілити в життя протягом 5 років.
Так, вже цього року будуть закуплені спеціальні пресувальні установки для віджимання жому, які дозволять покращити показники з виробництва. Зараз жом віджимається до 12-13% сухих речовин в жомі, а з встановленням вищезгаданих пресів віджиматиметься до 27%.
Згідно з повідомленням, для зберігання цього продукту будуть побудовані спеціальні склади для подальшої його переробки. За рахунок того, що він буде сухіший і не контактуватиме з навколишнім середовищем, його можна буде постачати селянам протягом року. Жом також буде використовуватись для виготовлення кормів для великої рогатої худоби та для продукування енергії на біореакторі.
«Наступний напрям ? це дефекат (відходи після очищення соку цукрового буряка), який теж планується переробляти відповідно до європейських стандартів. Для цього будуть придбані та встановлені молекулярні преса, які дозволять очищувати відходи виробництва цукрового буряка, а у підсумку завод отримуватиме цінне добриво», — додали в компанії.
Останній етап реалізації програми буде очищати воду, якою миють цукрові буряки. Для цього буде придбана спеціальна установка. Після цього вода буде надходити назад на виробництво.
Загалом реалізація цієї програми обійдеться близько €15 млн.
Для довідки: ПАТ «Гнідавський цукровий завод» — лідер цукрової галузі Волині та Західної України. Підприємство першим в Україні створило національну цукрову торгову марку — ТМ «Солодко», під якою виробляє і фасує цукор з 2003 р.