Частина полів ПАЕК на Миколаївщині під водою через підрив Каховської ГЕС

16 червня 2023, 12:00 1996

У зв’язку з катастрофою на Каховській ГЕС частина полів компанії «ПАЕК», що розташовані в Баштанському районі на Снігурівщині (Миколаївська область), опинилися під водою. Наразі сказати про точну кількість затопленої території неможливо, як і оцінити збитки від втраченого врожаю.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів голова Наглядової ради ТОВ «СП «ПАЕК», власник агрохолдингу Юрій Кормишкін.

«Катастрофа, яка сталася на Каховській ГЕС, виявилась не менш страшною та нищівною, аніж міни та тривала окупація. Ми й досі не можемо вирахувати завдані збитки, оскільки частково наші поля затоплені. Вода досі стоїть, і коли ми зможемо знову потрапити на своє поле та подивитись уже на знищений врожай, поки невідомо. На затоплених полях було засіяно ярі культури», — повідомив Юрій Кормишкін.

За словами власника компанії «ПАЕК», залишається відкритим питання і щодо функціонування системи зрошування, яка була установлена на полях до підриву греблі. 

«До підриву Каховської ГЕС на полях працювали дощувальні машини. В якому вони стані сьогодні, та чи можливо буде відновити зрошення — питання відкрите. Поки немає доступу до тієї території — розуміння буде тільки тоді, коли знизиться рівень води та будуть відновлені шляхи. Під зрошенням у нас майже 1000 га», — говорить аграрій. 

На території Снігурівщини також розташований один з елеваторів компанії, який, як і більшість підприємств місцевості, було окуповано у 2022 році. За словами Юрія Кормишкіна, елеватор уцілів.

«Один з елеваторів, який відбудовуємо після завданих руйнувань окупацією, вцілів. Він територіально знаходиться на висоті, вода не дійшла. Продовжуємо його готувати до прийому врожаю 2023 року», — зазначив власник компанії. 

Наразі «ПАЕК» намагається допомогти місцевим жителям, які опинилися в полоні наслідків катастрофи.