Польща підтримала пропозицію Литви, яка допоможе Україні експортувати зерно

03 серпня 2023, 17:10 1524

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький позитивно оцінює ідею перенесення інспекції українських вантажів з польсько-українського кордону в порти Балтійського моря.

Про це литовський президент сказав після зустрічі із Моравецьким біля Сувальського коридору, повідомляє «Європейська правда» із посиланням на литовські ЗМІ.

За словами Науседи, якщо установи погодяться на такий порядок перевірки, і її буде реалізовано, можливості Литви та інших країн Балтії з експорту українського зерна значно зростуть.

Він наголосив на необхідності зробити все, щоб альтернативні постачання зерна через територію Польщі до портів країн Балтії були максимально злагодженими та ефективними.

«Тому я поставив питання перед прем'єр-міністром Польщі Моравецьким — чи не можна всі численні вимоги (фітосанітарні, санітарні), ветеринарні інспекції на кордоні України та Польщі перенести на інспекції в портах країн Балтії? Це значно скоротило б сам логістичний процес і збільшило б наші можливості з експорту українського зерна в такий спосіб», – зазначив  Науседа.

Він додав, що «реакція польського прем'єр-міністра була дуже позитивною, і це вселило в мене оптимізм».