Китай відмовляється від кукурудзи та сої з США та Бразилії

03 червня 2023, 15:19 7696

Китайський ринок кормів для тварин замінює значні обсяги кукурудзи дешевою пшеницею.

Виробники кормів і аналітики розповіли Reuters, що зниження відбувається також щодо соєвого шроту.

Зазначається, що Бразилія цього року зібрала рекордний урожай сої, але постачання до Китаю наразі відстають від показників минулого року. Тим часом Китай скасував замовлення на американську кукурудзу на понад 800 тис. т за останні тижні, оскільки покупці чекають дешевших варіантів пізніше цього року.

Китай, провідний у світі виробник пшениці, очікує високий урожай зернової та закуповує пшеницю в Австралії. Загальний імпорт 6 млн т пшениці за перші чотири місяці року (це на 61% більше, ніж рік тому), а також наближення внутрішнього врожаю призвели до зниження цін у Китаї на 15% за останні два місяці. Пшениця стала дешевшим варіантом, ніж кукурудза, в багатьох регіонах.

Перехід на пшеницю почався на півдні, де пшеницю збирають першою, але цього місяця поширився на північ Китаю та, ймовірно, буде основним інгредієнтом кормів до кінця літа.

«У першій половині квітня ми використовували лише пшеницю в провінції Хубей і південній провінції Хенань, а з цього тижня всі комбікормові заводи в провінціях Шаньдун, Хенань, Хебей і Хубей використовують більше пшениці», — зазначив технічний менеджер великого виробника комбікормів Wellhope Foods Co Ltd Ян Кортенбах.

За словами виробників кормів, збільшення споживання пшениці також призведе до зниження споживання сої. Пшениця має більший вміст білка, ніж кукурудза, що зменшує потребу в багатому на білок соєвому компоненті в кормах.

Споживання соєвого шроту може впасти приблизно на 5%, пояснив менеджер із закупівель іншого великого виробника комбікормів, що негативно вплине на прибуток китайських переробників і стримає їхній імпортний апетит.

«Як тільки пшениця буде використана, попит на соєвий шрот трохи відновиться. Але складається враження, що запасів пшениці досить багато, ми можемо використовувати її ще кілька місяців», — додав покупець соєвого шроту.

Більше вантажів пшениці прямує з Австралії, і загальний обсяг надходжень із усіх країн вперше цього року перевищить 10 млн т, повідомили два трейдери, знайомі з планами закупівель Китаю.