Про це повідомила начальник управління регіональних та преференційних торговельних угод департаменту багатосторонніх і двосторонніх торговельних угод Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Алла Мазур під час заходу Go Israel «Зона вільної торгівлі України з Ізраїлем: нові можливості та перспективи для бізнесу».
Вона відзначила, що 0% тарифних квот відразу з моменту набрання чинності угоди отримали такі сільськогосподарські продукти як філе риби, рослинні олії (свиріпова, ріпакова), овочі консервовані та приготовлені.
Через 3 роки список доповниться горіхами, спеціями, насінням, плодовими пюре, тютюном тощо.
Найдовше, від 5 до 7 років, доведеться чекати 0% тарифної ставки українським виробникам м’яса птиці (мороженого та субпродуктів), продуктів із риби та ракоподібних, борошна та крохмалю кукурудзяного; соків, овочів, інших рослинних олій, кондитерських виробів, желатину, екстракту солодового, кетчупу та домашніх соусів.
Водночас, за словами Алли Мазур, 0% тарифних квот отримали доступ на український ринок такі ізраїльські продукти як горіхи, тропічні фрукти, олії рослинні, солодощі, хлібобулочні вироби, соки з цитрусових.
Через три роки додадуться живі рослини, свіжі плоди, овочеві суміші, варення та желе, екстракти, есенції та концентрати. Після п’ятирічного терміну на 0% тарифних квот перейдуть свіжі помідори, перець, морква, ріпа, овочі сушені, абрикоси, сливи, нектарини, соки, кава смажена, чай, кетчуп, томатні соуси, виноградні вина.
Для довідки: з 1 січня 2021 року почала діяти Угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем відповідно до Закону України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль».
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua