В Україні з’явилися нові породи курей

19 березня 2023, 11:15 20054

Державна дослідна станція птахівництва НААН України досліджує нові поєднання і пропонує населенню нові розробки — слобожанка (кури-несучки) і грай — кури з чітко вираженою подвійною продуктивністю (півники на відгодівлю на м’ясо, а курочки — на яйце).

Про це AgroPortal.ua розповів директор Державної дослідної станції птахівництва НААН України Олег Катеринич.

Загалом зусиллями науковців станції зберігається вітчизняний генофонд курей різного напряму продуктивності:

  1. яєчного — бірківська барвиста;
  2. яєчно-м'ясного — полтавська глиняста — єдина офіційно зареєстрована порода українських курей;
  3. 2 популяції ресинтезованих українських курей із зозулястим та чорним забарвленням оперення;
  4. м'ясо-яєчного — геркулес білий та геркулес кольоровий;
  5. генофонд індиків породи біла широкогруда, а саме дві вихідні лінії кросу Харківський середнього типу.

«Наші кури дають соковите м’ясо та зносять унікальне енергетичне яйце з умістом жовтку на 5-10% більше, ніж містять «магазинні». А індики мають оптимальний розмір та масу тіла, яка «підходить» нашим українським родинам, тобто жива маса самця — близько 20 кг (тушка 15-18 кг), самки — 10 кг (тушка 7-8 кг). Також птиця характеризується відмінною адаптаційною здатністю до місцевих умов утримання та високою життєздатністю», — зазначає Олег Катеринич.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua