Думка: Дотації стимулюватимуть бджолярів реєструвати свої пасіки

25 березня 2020, 08:00 4336

Цього року держава впроваджує дотації для бджолярів за програмою «Фінансова підтримка сільгоспвиробників». Проте чи продовжиться ця практика надалі, залежатиме від самих пасічників.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловила юристконсульт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ольга Кухар.

Зокрема, підтримка галузі бджільництва передбачена за двома напрямами: спеціальна бюджетна дотація у розмірі 200 грн на бджолосім'ю, проте тільки власникам пасік із кількістю бджолосімей від 10 до 300, та компенсація вартості племінних бджолопакетів і бджоломаток — до 50% вартості, але не більше ніж 500 грн за бджолопакети і 100 грн — за бджоломатки.

«Сподіваємося, що пасічники максимально скористаються програмою, — говорить експертка. — В результаті, якщо буде попит на такі напрямки, держава побачить потребу і надалі надавати підтримку галузі бджільництва, тому все залежить від пасічників — як вони зорганізуються та подадуть всі необхідні документи».

Важливим у цьому процесі є те, що отримати дотацію зможуть лише пасічники, що зареєстровані. Проте, за даними експертів, в Україні зареєстровано 2-5% пасічників від загальної кількості.

«Тому саме така підтримка зможе стимулювати бджолярів реєструвати пасіки, ми принаймні це очікуємо», — додає Кухар.

Для агровиробників також важливо, щоб пасіки були зареєстровані — це індикатор їхньої присутності на місцевості. Відповідно, якщо аграрій знає про їхнє існування — він повідомляє про обробку полів та комунікує по внесенню засобів захисту рослин.

Вона зазначає, що більшість бджолярів уникають цього. Наразі неможливий повноцінний облік пасічників, і це саме через небажання останніх реєструвати пасіки. За даними експертів, в Україні налічується понад 400 тис. пасічників, проте точна цифра невідома, як і не доведено, що вказана цифра вірна.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua