Сверхурожай и профицит: садоводы раскрывают причины провала яблочного сезона

12 ноября 2021, 06:24 4270

Таких низких цен на яблоки, как сейчас, украинские садоводы не видели уже несколько лет. Производители отмечают, что низкие цены — явление цикличное, к тому же в этом сезоне в Украине сверхурожай яблок и их профицит.

*Текст подається мовою оригіналу

Про це AgroPortal.ua розповів менеджер з експорту ФГ «Гадз» Василь Кузь.

«У нас цього року врожайність середня, прогнозована. Буває, що в деяких регіонах України немає такого високого врожаю, або погодні умови не дозволяють зібрати очікуваних обсягів, через це ціна піднімається. Але цьогоріч врожай видався добрим у всіх господартсвах, тому ціна низька, оскільки всі хочуть встигнути продати», — зазначає Василь Кузь.

За його словами, на Тернопільщині є декілька підприємств садівничого напряму.

«Настрої, які зараз у садівників, я прекрасно розумію. Розумію, як це — піклуватись за садом цілий рік, вкладати в нього ресурси, а потім, коли очікуєш прибуток, твій врожай і твою працю ніхто не цінить. Це дуже прикро і несправедливо», — вважає Василь Кузь.

Ринок обвалив надврожай і низька купівельна спроможність українців

«Загалом ситуація дуже складна. Крім великого врожаю, цьогоріч є ще багато інших факторів. Зокрема, низька купівельна спроможність самих українців», — додає голова ФГ «Рідний сад» Юрій Довгун.

Господарство вже 12 років вирощує яблука різних сортів на 25 га у селі Промінь Волинської області.

Нині на Волині середня ціна за кілограм яблук приблизно 6 грн. Та й за таку ціну черга за ними не шикується, бідкається голова фермерського господарства. Відтак яблуневий бізнес стає нерентабельною справою — затрати на сад не окупаються навіть мінімально.

«Поки не окупаються навіть оперативні витрати. Це ті витрати, які протягом року несе господарство. Сад потрібно посадити, бодай три роки за ним доглядати до плодоношення — це також величезні витрати. Я вже не кажу про витрати на зберігання, захист саду, дизпаливо, заробітну плату. Подальшого розвитку для підприємства при такій ціні немає», — говорить Юрій Довгун.

ФГ «Рідний сад» наразі не продає яблука на внутрішньому ринку через відсутність попиту. Заклали зібраний врожай у холодильник.

За словами Юрія Довгуна, ті садівники, в яких немає холодильників, знаходяться сьогодні у доволі складній ситуації. Однак на Волині не так багато яблучних господарств — лише з десяток.

Затрати на сад не окупаються навіть мінімально

Однак говорити про провал цього яблучного сезону виробники поки не беруться, адже сезон тільки розпочався, і прогнозувати остаточні ціни поки що рано.

«Попереду ще цілий сезон продажів. Як себе поводитиме ціна — невідомо. Прогнозовано вона мала би рости, але насправді, як буде, ніхто не знає, ціну формує ринок», — наголошує Василь Кузь.

Він додає, що нинішні ціни в регіоні залежать від сорту і того, куди яблуко продається — на внутрішній ринок чи на експорт. А експортний потенціал Україна має доволі високий.

«Ми продаєм в середньому по сортах по 7-8 грн. Преміальні сорти — по 12 грн і вище. Все, що нижче за ціною, ми переробляємо на пюре і соки прямого віджиму. Раніше ми яблука здавали на переробку. Цьогоріч вже самі стали переробниками. Однак не кожному фермеру по кишені такий вихід. Дрібним господарствам грошей на переробні потужності може не вистачити», — розповідає Василь Кузь.

Також ФГ «Гадз» експортує яблука до 23-х країн. Минулого року продали за кордон майже 2 тис. т яблук.

Ціна на яблука буде золотою для виробника

Юрій Довгун сподівається, що за кілька місяців ціна на соковиті плоди дещо підніметься,

«Чи буде гарна ціна на яблука — не знаю. Знаю, що буде гарна ціна на електроенергію. Якщо раніше вона була 2 грн, то тепер — 5. Ціна на яблука буде золотою для виробника. Думаю, що оптова ціна підніметься десь до 10 грн за кіло. В магазинах яблука продаватимуть уже по 15-16 грн/кг. Це буде максимальна ціна для цього сезону», — прогнозує голова фермерського господарства.

Щодо експорту українських яблук за кордон Юрій Довгун налаштований скептично. Каже, що реальний ринок збуту вже давно втрачено, а в Європі на українські яблука не дуже й чекають. Причина — в квотах.

«Спробуйте продати до Іспанії чи Франції наші яблука. Нас ніде не пускають на цьому ринку. Була Росія і країни СНД, але цей ринок ми втратили. Європа — це пафосно, але нереально», — каже виробник.

Однак і переробка не завжди дозволить врятувати рясні врожаї українських яблук.

«Це вже зовсім інший бізнес. Це величезні капіталовкладення — приміщення, обладнання, технології, оборотні кошти. І знову ж таки: чи будуть купувати соки прямого віджиму? Ми пробували робити натуральний сік, його не купують. Українці звикли купувати магазинний, в якому соку немає зовсім, але є крута рекламна кампанія, впізнаваний бренд і купа концентратів», — додає Юрій Довгун.


Людмила Калита, AgroPortal.ua