* Текст подається мовою оригіналу
У фокусі — північні області України.
Підхід №1: різноглибинна технологія обробітку ґрунту та відмова від сої
У Чернігівській області сільськогосподарські підприємства застосовують переважно поверхневий обробіток ґрунту на понад 90% орних земель. Такі дані Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА.
«Чернігівщина розташована у двох кліматичних зонах: Полісся та Лісостеп. Але незважаючи на зони, останніми роками головним завданням є збереження ґрунтової вологи, що спричинено дефіцитом опадів під час вегетаційного періоду. Тому господарства застосовують переважно поверхневий обробіток ґрунту на понад 90% орних земель», — пояснюють у департаменті.
У компанії ІМК напрацювали власний підхід та останніми роками збільшують частку глибокого розпушування задля накопичення вологи в ґрунті.
«Застосовуємо різноглибинну технологію обробітку ґрунту, чергуємо глибоке розпушування, оранку та дискування. Такий підхід дозволяє зменшити негатив від створення шарів ущільнення на одній глибині», — пояснює головний агроном ІМК Олександр Гірман.
Якщо відбуватиметься подальша аридизація клімату, то все більші площі будуть під технологіями, які дозволяють ефективно накопичити, зберегти та використати вологу. А також більше буде вирощуватись посухостійких культур та їхніх сортів і гібридів
За його словами, зміна клімату також вплинула і на вибір культур: на полях агрохолдингу вже 2 роки не вирощують сою, яка досить вимоглива до вологи та погано переносить засуху.
«Постійно тестуємо гібриди та сорти і вирощуємо ті, які дають найкращий результат. Одним із найважливіших факторів є посухостійкість. Цього року вирощуватимемо кукурудзу, соняшник та озиму пшеницю», — зазначає Олександр Гірман.
Підхід №2: вибір обробітку в залежності від ущільнення ґрунту
Землі господарства AgriLab Farming знаходяться у Чернігівській області, де переважають піщані суглинки і супіски. Як розповів керівник відділу науково-технологічного забезпечення компанії AgriLab Farming Володимир Махота, вибір обробітку ґрунту базувався у першу чергу на результатах вимірювань ущільнення на полях.
«На частині полів ідентифікували ущільнення, починаючи із глибини 18-22 см. У таких випадках доречне проведення глибокого розпушування. Основні очікування — забезпечити оптимальні агрофізичні характеристики оброблюваного шару та посилити вологонакопичення у зимовий період.
На тій частині полів, де ущільнення не було, ми застосували технологію обробітку ґрунту Strip-till. Ціль даної технології — це додаткове збереження вологи у ґрунті, для чого у міжрядді залишаються рослинні рештки на поверхні. Окрім того, Strip-till дозволяє поєднувати одразу декілька операцій: це і обробіток, і внесення добрив», — розповідає Володимир Махота.
Застосувавши дві технології, в компанії хочуть оцінити їхню ефективність для даних ґрунтово-кліматичних умов, адже виробничу діяльність AgriLab Farming на цих ділянках веде перший рік
Вирішальним фактором у виборі культур для підприємства були історія та агрохімічні особливості полів і, звісно, раціональна економічна ефективність. Цього року структура посівів AgriLab Farming така: 65% — кукурудза, 35% — соняшник. У подальшому планують додати ще й озиму групу.
«Зміна клімату має прямий вплив на вибір технологій обробітку ґрунту, оскільки головною умовою успіху є накопичити, зберегти та раціонально використати запаси продуктивної вологи у ґрунті. Тут мова і про обробіток ґрунту, і про сівозміну, і про агрохімічні показники, і застосування добрив, оскільки загальновідомо, що коли система удобрення раціональна та збалансована, то рослина може використовувати до 40% менше вологи з ґрунту. Тому радимо фермерам починати впровадження будь-яких технологій лише після дослідження особливостей свого поля, адже шаблонні підходи у наш час не діють», — переконаний Володимир Махота.
Підхід №3: розпушування та правильний підбір техніки
Керівник СФГ «Т.В.К.» (Київська обл.) Володимир Топалов зазначає, що останніми роками зміна клімату досить відчутна, адже за кліматичними умовами лісостепова зона вже наблизилася до степової. Звісно, високі температури та відсутність вологи у весняно-літній період насамперед позначилися на виборі сільгоспвиробниками технологій обробітку ґрунту.
«У 2020 році ми повністю відмовилися від оранки, на полях проводимо лише розпушування з одночасним внесенням добрив. Завдяки компанії «АМАКО» підібрали для цього потрібні агрегати: грибокорозпушувач TERRALAND TN та бункер для внесення добрив FERTI-CART від компанії BEDNAR. Ним вносимо відразу два добрива», — розповідає Володимир Топалов.
За його словами, поки що він не розглядає повний перехід на технології Strip-till чи No-till, але вивчає всі агротехнологічні напрямки, оскільки СФГ «Т.В.К.» — насіннєве господарство, яке обробляє 2 тис. га землі на Київщині, і втрата врожайності неприпустима.
В технології обробки ґрунту також підприємство вже три роки використовує ротаційні борони. Закривають вологу шлейфовою зубовою бороною.
Використовуємо такий підхід — мінімізувати втручання і намагаємося зайвий раз не зрушувати ґрунт
Щодо вибору насіннєвого матеріалу, то Володимир Топалов ділиться спостереженнями, що з 2005 року мали тенденцію до використання аграріями насіння іноземної селекції, але в зв’язку зі зміною клімату ось уже два останні роки сільгоспвиробники намагаються мати 30-40% посівів вітчизняних сортів. Це пов’язано з районуванням.
Також «Т.В.К.» підібрали новий посівний комплекс Omega, яким вже восени посіяли озимий горох.
«Особливістю сівалки є 6-метровий захват, дискова підготовка ґрунту, точний посів, великий об’єм бункеру. Має багато варіантів посіву, які підходять як для традиційного, так і мінімального способу обробітку ґрунту. Ще хочу відмітити продуману конструкцію сошників, які висівають насіння на однакову глибину по всій ширині агрегату та ідеально обробляють ґрунт у поздовжньому і поперечному напрямках», — зазначає Володимир Топалов.
Разом із посівом одночасно також вносили два види добрив.
До речі, Володимир Топалов планує вже цього року повністю перейти на використання рідких добрив, що зумовлено браком вологи в ґрунті.
Підхід №4: відмова від оранки і використання інтенсивних гібридів
«Лугинська зернова компанія» обробляє 1570 га земель на Житомирщині. За словами засновника підприємства Романа Чуприни, п’ять років тому в господарстві повністю відмовилися від оранки і застосовують лише глибоке розпушування.
Глибоке розпушування дозволяє економити пальне та покращує структуру ґрунту, сприяє формуванню здорової кореневої системи в рослин
«Працюємо лише з інтенсивними сортами, гібридами, обираємо німецькі, канадські, американські. Минулого року кукурудза з високим ФАО, що була посіяна пізно, дала кращі результати, ніж рослини з низьким ФАО за раннього висіву, тому що насіння довго сиділо в ґрунті та промерзло у травні. Зараз не можна обирати монокультуру та моноФАО, потрібно пробувати різні варіанти», — зауважує Романа Чуприна.
Під нинішній урожай, крім кукурудзи, планують сіяти соняшник. Незважаючи на холодну весну зі значними опадами, Роман Чуприна не впевнений у достатньому вологозабезпеченні: «Фактор вологи дуже оманливий, адже вода активно дренажує в інші шари ґрунту, не факт, що вона залишиться в родючому шарі».
Людмила Лебідь, Валентина Оврас, AgroPortal.ua