Всі головні новини агроринку на
📲 Телеграм-каналі
Вітчизняні свиногосподарства закінчили роботу над стандартом виробництва свинини без антибіотиків.
Як говориться у повідомленні Асоціації «Свинарі України», у розробці брали участь СП ТОВ «Нива Переяславщини», ТОВ «Барком», ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» та ТзОВ «Гудвеллі Україна».
Робота над Стандартом тривала понад рік. До команди авторів долучилися експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), спеціалісти лабораторій.
Наступний крок — робота з фахівцями Держпродспоживслужби з метою спільного контролю виконання вимог Стандарту.
«Наразі в Україні законодавча база, яка стосується застосування протимікробних препаратів (ПМП), допрацьовується і, по суті, всі вимоги вступлять в силу не раніше 2023—го року. Відповідно, продукція виробників, які докладають екстра-зусиль до вирощування тварин без ПМП, має в рази більшу собівартість, однак “губиться” на прилавку поряд з тією, яка вирощена традиційним способом.
Галузевий стандарт дасть можливість інформувати споживача про те, що це свинина «вищого гатунку» та диференціювати їхню продукцію. Щоб споживач мав довіру до маркування, стандарт буде реалізовуватись за участі незалежної інспекційно-сертифікаційної компанії та національного компетентного органу. Це, власне, і є наступним етапом роботи над Стандартом — його погодження з Держпродспоживслужбою», — прокоментувала президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.