Імпортна свинина не конкурент українській навіть за відсутності мит

07 квітня 2023, 13:21 3499

Імпорт в Україну охолодженого та мороженого м’яса свиней у березні склав 503 т, або $949 тис. у грошовому еквіваленті.

Як повідомляє асоціація «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики, це майже на третину менше, ніж у лютому, і втричі менше за надходження свинини у березні 2022 року. 

Низька імпортна активність пов’язана з позитивною ціновою динамікою на ринку свинини країн ЄС, яка триває з початку січня, пояснюють аналітики.

«Упродовж березня середня ціна кілограму свинини забійною масою у країнах ЄС складала близько €2,35, або $2,54. Водночас середня ціна імпортованого у березні кілограма свинини опустилася до 1,88 $/кг, що на 5,7% нижче, ніж у лютому, і при цьому темпи імпорту за місяць були мінімальними. Тож навіть відсутність імпортних мит не зробила європейську свинину конкурентоспроможнішою за ціною порівняно з вітчизняною. Тож поки цей статус-кво зберігається, зовнішні постачання м’яса свиней залишатимуться малоактивними», — коментують в об’єднанні.

В АСУ уточнили, що за перший квартал 2023 року імпорт свинини склав 3,16 тис. т, що більш ніж у 4 рази поступається підсумку першої чверті минулого року, навіть з урахуванням повномасштабного вторгнення.