Імпорт свинини скоротився на 23%

09 грудня 2021, 16:05 2028

Упродовж листопада Україна імпортувала 4,7 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней, що на 23%, або 1,4 тис. т менше, ніж завезли за попередній місяць.

Про це повідомляють в аналітичному відділі асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики ДМСУ.

Відзначається, що рівень імпортної активності послабила як цінова динаміка на внутрішньому ринку свинини, так і відносне затишшя у країнах ЄС.

«На середину листопада припав ціновий мінімум другого півріччя 2021-го, пов’язаний із сезонним спадом цін на ринку живця. Хоча вже у другій половині місяця котирування почали відновлюватися, вони не у повній мірі надолужили втрачені у жовтні позиції. Тож середня ціна листопада була на 6,7% нижчою за жовтневий показник. Водночас ціни на свинину в країнах ЄС з кінця жовтня коливалися незначно у відповідь на збалансованішу ринкову ситуацію, тож зміна середньомісячної позначки не перевищила пару відсотків. Невідповідність цінової динаміки дещо знизила економічну привабливість завезення свинини з-за кордону», — вважають в асоціації.  

Втім, незважаючи на зменшення імпортного потоку наприкінці осені, обсяги зовнішніх поставок м’яса свиней значно більші за ті, що фіксували до серпня цього року, додають аналітики галузевого об’єднання.

«Обсяг імпорту свинини за липень-листопад складає близько 24 тис. т, що перевищує річне надходження свинини з-за кордону в 2019-му. З іншого боку, готовність внутрішнього ринку поглинути більші обсяги як вітчизняної, так і імпортованої свинини свідчить про істотні резерви збільшення його ємності за сприятливих обставин», — відзначають в АСУ.

Помісячна динаміка імпорту свинини, 2018-2021 рр.