Експорт свинини перевищив імпорт

13 липня 2024, 16:00 1354

Обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у червні склали 195 т, а середня митна вартість 2,27 $/кг (-0,3 $/кг проти травневої).

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

«Натомість експорт свинини у червні був у 1,5 раза більшим: протягом місяця за межі країни вивезли майже 296 т свинини сукупною вартістю близько $700 тис. Загалом 2024-й став дуже нетиповим роком для зовнішньої торгівлі свининою, адже розрив між обсягами надходження м’яса свиней з-за кордону та експортом української свинини не такий значний. Так, сукупний імпорт за січень червень становить 1,63 тис. т, що у 3,5 раза менше за обсяги завезеного за першу половину 2023-го, а експорт за цей період лише на чверть менший — 1,2 тис. т — і вже перевищує торішні обсяги відвантажень на зовнішні ринки.

За зниження цін на внутрішньому ринку, яке спостерігається у першій половині року, це цілком закономірно: нижча внутрішня ціна створює бар’єр входу для імпортної свинини та водночас сприяє покращенню конкурентних позиції продукцій на зовнішніх ринках», — зазначають в асоціації.

Попри розбіжність обсягів експорту та імпорту, спостерігається і певна паралель, адже географія в обох випадках обмежена, констатують галузеві аналітики, додають фахівці.

«Уся свинина, яку завезли у червні, надійшла з Канади, а українську свинину спрямували на ринок ОАЕ. Тож за підсумками першого півріччя 2024-го надходження з Канади складають 66% імпортованої свинини, а 9 з 10 кг свинини, вивезених за межі країни, потрапили на ринок Об’єднаних Арабських Еміратів», — підсумуали в асоціації.