Українські імпортери у вересні поточного року завезли 2,9 тис. т охолодженої та мороженої свинини сукупною вартістю $6 млн.
Про це повідомляє асоціація «Свинарі України» з посиланням на Державну фіскальну службу.
«Практично дворазове зростання обсягів імпорту свинини порівняно з серпнем — не привід для занепокоєння. Зокрема, вересневі поставки поступаються середньомісячним надходженням імпорту за січень-вересень як цього року (4,5 тис. т/міс.), так і попереднього (3,4 тис. т/міс.) — мінус 35% та 13% відповідно.
Пожвавлення імпортної активності є закономірною реакцією м’ясопереробки на брак вітчизняної м’ясної сировини, що спровоковало підвищення цін на внутрішньому ринку. Це послабило «вхідний бар’єр» для свинини з-за кордону та вплинуло на середню митну вартість імпортованого кілограма, що зріс до 2,07 $/кг проти 1,91 $/кг у серпні», — пояснюють в АСУ.
Водночас представники м’ясопереробки констатують, що наразі завезення свинини з-за кордону здійснювати складніше.
«Окрім валютних ризиків та зобов’язання сплачувати імпортне мито (залишок квоти на безмитне завезення станом на 3 жовтня становить 0,5 тис. т), трейдери відзначають майже дворазове зростання як логістичних витрат, так і тривалості кожного «рейсу» через завантаженість митних пунктів з обох боків кордону», — уточнюють у галузевому об’єднанні.