Якщо не розблокують порти — виходити навесні у поля не буде сенсу

11 червня 2022, 13:10 1195

Якщо порти не будуть розблоковані до осені, то зерно просто почне псуватися. Якщо восени, зимою не почнеться експорт через порти, то виходити навесні у поля не буде взагалі сенсу.

Таку думку висловив голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун у коментарі для LB.

Андрій Дикун

«В майбутньому, окрім портів ,необхідно розвивати західний напрямок транспортування зерна коліями, робити перевалки. Наразі ми не встигнемо вивезти все зерно до збору нового врожаю, який на Бессарабії вже стартував. А основна частина збору врожаю розпочнеться за два-три тижні».

За його прогнозами, на початок осені в Україні буде надлишок зерна в обсягах 55 млн тонн.

Буде 10 млн тонн зерна, для яких немає приміщень. Немає елеваторів, складів. Елеватори за такий короткий час ми не зможемо збудувати. 

«Можливо, аграрії знайдуть нові склади. Ми починаємо закуповувати та завозити в Україну так звані пластикові рукави, є така технологія зберігання. Вона відносно дешева…», — прокоментував голова ВАР.

Але навіть якщо зерно вдастся зберегти, першочергово постає питання: чи вдастся його зібрати.

«За нашими оцінками, які збігаються з Міністерством аграрної політики, для збиральної кампанії, щоб аграрії засіяли ранні зернові, нам необхідно близько $6 млрд. Це ще одне ключове питання до уряду та Верховної Ради», — підсумував Андрій Дикун.