В Україні затверджено план протиепізоотичних заходів на 2018 рік

23 січня 2018, 12:35 5145

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія (ДНПК) при Кабінеті Міністрів України провела засідання, присвячене питанням епізоотичної ситуації в країні, оцінці ризиків, напрацюванню шляхів запобігання поширення небезпечних хвороб тварин, затвердженню методів профілактики та ліквідації небезпечних інфекційних хвороб тварин.

Як говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, члени ДНПК відзначили складну епізоотичну ситуацію щодо захворювання на африканську чуму свиней (АЧС), яка продовжує спостерігатися в Україні і стримує розвиток свинарства. Також існує потенційна загроза занесення вузликового дерматиту ВРХ, ящуру тварин, грипу птиці та інших захворювань, які на сьогодні не реєструються в нашій державі. Небезпеку та загрозу здоров«ю тварин та людей в Україні несуть і такі захворювання як сказ, туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз.

Під час засідання було зазначено, що першочерговим завданням є затвердження нових методів профілактики та ліквідації небезпечних інфекційних хвороб тварин. Актуальність питання стану епізоотичної ситуації в Україні потребує серйозного обговорення та прийняття відповідних рішень.

«Існує нагальна потреба прийняття невідкладних рішень в частині розробки та затвердження нормативно-правових актів, у першу чергу — щодо підвищення заходів із біологічної безпеки. Також потрібно посилити вимоги щодо здоров'я та благополуччя тварин, заходів з профілактики інфекційних захворювань, а також безпечності харчових продуктів», — відзначили учасники заходу.

На переконання учасників засідання, у поточному році у межах затвердженого на 2018 рік фінансування протиепізоотичних заходів необхідно передбачити придбання Держпродспоживслужбою лабораторного обладнання, спецтранспорту та матеріально-технічних засобів для ефективного виконання передбачених планом заходів.

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Жук поінформував, що на початок 2018 р. завдяки проведенню діагностичних досліджень та вчасної організації заходів на туберкульоз ВРХ, в Україні не залишилося жодного неблагополучного пункту щодо цього захворювання. Стабільною залишається ситуація щодо лейкозу, завдяки обов«язковій вакцинації домашніх тварин контролюється ситуація щодо сибірки.

Водночас, за минулий рік зареєстровано 1356 неблагополучних пунктів щодо сказу, що перевищує минулорічні показники через неналежну вакцинопрофілактику в попередні роки. За його словами, за минулий рік проведено понад 4,2 млн. щеплень домашніх тварин проти сказу.

Крім того, ситуація щодо захворювання на АЧС залишається складною. За 2017 рік в Україні виявлено 163 випадки АЧС, а в 2018 році вже виявлено 8 випадків. У результаті проведених заходів в Україні оздоровлено 137 із 163 виявлених в 2017 році неблагополучних по АЧС пунктів. При цьому не було зареєстровано жодного повторного випадку АЧС в оздоровлених неблагополучних пунктах.

«За результатами засідання ДНПК при КМУ було прийнято відповідне рішення та затверджений План протиепізоотичних заходів із профілактики основних заразних хвороб тварин в Україні у 2018 році», — говориться у повідомленні Держпродспоживслужби.