Україна планує цього року повернути в експлуатацію до 35% земель сільгосппризначення

14 липня 2023, 15:25 1233

Україна налаштована вже цього року повернути в експлуатацію до 35% земель сільгосппризначення зі 470 тис. га, визначених для першочергового розмінування.

Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Очищення сільгоспземель надзвичайно важливе для відновлення та подальшого розвитку економіки України. А також для забезпечення продовольчої безпеки в світі. Адже навіть сьогодні, попри війну, Україна продовжує постачати продовольство в країни, які перебувають на межі голоду»,  зазначила Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з виконавчою директоркою Всесвітньої продовольчої програми ООН Сінді Маккейн.

За її словами, уряд працює над посиленням спроможностей операторів з розмінування. Зокрема, на платформі на підтримку України United24 відкрито рахунок, кошти з якого будуть спрямовані саме на гуманітарне розмінування.

Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з Сінді Маккейн подякувала їй за допомогу, яку надає програма ООН українцям, та за реалізацію програм, зокрема з підтримки українського агросектору. 

«Такі ініціативи, як проєкт із розмінування земель дрібних фермерів, який ви реалізуєте на Харківщині, допомагають Україні швидше очистити території, сільгоспвиробникам — знову вирощувати врожаї на своїх землях. Тож ми зацікавлені в розширенні проєкту на інші регіони та в тому, щоб подібних ініціатив від міжнародних інституцій було більше», — зазначила Юлія Свириденко.

Зі свого боку Сінді Маккейн підкреслила, що Всесвітня продовольча програма ООН повністю підтримує прагнення України якнайшвидше очистити території та й далі надаватиме допомогу, зокрема і у сфері розмінування.