Очікування бізнесу погіршились через зупинку зернової угоди і податки

02 серпня 2023, 08:43 1386

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що розраховується Національним банком України (НБУ), знизився нижче нейтрального рівня (50 пунктів) до 48,8 порівняно з 50,8 у червні.

Про це говориться у повідомленні НБУ.

«Перегляд ціноутворення для підприємств на ринку електроенергії, повернення на довоєнне оподаткування цін на пальне, зупинка зернового коридору, посилення обстрілів інфраструктурних об'єктів, а також значний дефіцит кваліфікованих кадрів несприятливо вплинули на очікування респондентів», — вважає центробанк.

Зазначається, що підприємства промисловості після чотирьох місяців оптимістичних оцінок очікують погіршення своїх економічних результатів: секторальний індекс у липні становив 48,2 проти 51,0 у червні.

«Підприємства сфери послуг зберегли найстриманіші оцінки своїх економічних перспектив серед інших секторів економіки з огляду на блокування зернового коридору, зростання цін на пальне та зниження попиту через слабку платоспроможність населення: секторальний індекс становив 47,3 порівняно з 48,9 у червні», — уточнили в НБУ.

Підприємства будівництва третій місяць поспіль зберегли позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню в будівництві доріг, мостів, тунелів і трубопроводів, а також завдяки сезонному фактору: секторальний індекс у липні становив 51,3, хоча ще в червні він сягав 58,6 пункту.

Водночас сфера торгівлі п'ятий місяць поспіль позитивно оцінила результати своєї діяльності завдяки насиченню ринку товарами та сповільненню темпів інфляції, однак і в цьому секторі очікування погіршилися до 51,6 пункту з 52,5 у червні.

Щодо зайнятості, то її очікування покращилися лише у підприємств торгівлі — з 47,6 до 50,9 пункту. Тоді як у промисловості вони знизилися з 49,3 до 48,0 пунктів, у послугах — з 50,4 до 48,6, у будівництві — з 54,2 до 50,0 пункту.

НБУ уточнив, що щомісячне опитування підприємств тривало з 5 до 24 липня.