Невизначеність із «зерновою угодою» шкодить експортерам і аграріям

23 лютого 2023, 12:57 1465

Наближення закінчення терміну дії «зернової угоди» означає, що «зараз існує певна невизначеність для експортерів».

Про це заявив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов у коментарі The Wall Street Journal.

Він додав, що невизначеність посилюється затримками перевірок, оскільки експортери та трейдери тепер працюють за 3-4 тижневим графіком, щоб вийти з Чорного моря, а не за попереднім тижневим терміном.

За словами аналітиків і трейдерів, більші труднощі та більший ризик транспортування зерна з України призвели до того, що деякі трейдери не бажають вести бізнес. Також побоювання щодо невиконання замовлень зменшили привабливість української пшениці для покупців на Близькому Сході та в Північній Африці.

За словами гендиректора «УкрАгроКонсалт», оскільки експортери прагнуть зменшити ризики, пов’язані з українськими постачаннями, місцеві фермери отримали нижчі ціни на свою пшеницю. Нижчі ціни призвели до того, що деякі фермери не бажають сіяти зернові культури, що погіршує перспективи врожаю наступного року.

«Це викликає занепокоєння деяких аналітиків, враховуючи, що баланс світового ринку пшениці може бути порушений зміною виробництва. Минулого тижня Міжнародна рада по зерну підрахувала, що в сезоні 2022/23 у всьому світі буде вирощено 796 млн т пшениці, тоді як очікується, що споживання становитиме 789 млн т, що робить світ залежним від продовження дії зернового коридору», — додав експерт.