Продовження «зернової угоди»: можливі сценарії розвитку подій

22 лютого 2023, 08:00 1899

Напруга навколо «зернової ініціативи» наростає з наближенням продовження терміну дії угоди.

Про це пише аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

Так, представники рф минулого тижня знову почали критикувати «зернову угоду» щодо: замалої частки нужденних країн Африки та Азії; незадовільного обсягу експорту зерна та добрив з росії (цитата постпреду рф при Генасамблеї ООН: «За вже понад пів року дії меморандуму росія-ООН по цій лінії не було відправлено жодного «зернятка» і майже нічого з добрив»).

На початку сезону в росії дійсно були проблеми з експортом через західні санкції, спрямовані на російську банківську систему та обмеження руху російських суден/суден з російською продукцією в європейських портах. Але з часом росіяни навчились обходити санкції та збільшили обсяги торгівлі з більш «дружніми» країнами (Індія, Іран, Туреччина, Єгипет).

«Щоб уникнути черг у Босфорі, необхідно проводити 25 перевірок на день, але по факту середня кількість перевірок протягом останніх трьох із половиною місяців складає 3,2 на день через умисні затримки з боку представників рф», — пояснює експерт скарги України.

«УкрАгроКонсалт» називає кілька сценаріїв розвитку подій після 19 березня 2023 року:

  • «зернову угоду» буде продовжено і доповнено миколаївськими портами;
  • «зернову угоду» буде продовжено, і темпи інспекцій зростуть;
  • «зернову угоду» буде продовжено, але темпи інспекцій не зміняться;
  • «зернову угоду» буде продовжено, але темпи інспекцій ще більше вповільняться;
  • «зернову угоду» НЕ буде продовжено або відбудеться переривання угоди недипломатичним шляхом (військова ескалація).

«Найбільш ймовірним ми вважаємо сценарій №3, за яким відвантаження зерна з українських портів продовжаться після 19 березня, але росія й надалі стримуватиме темпи перевірок у Стамбулі. 

Варто також нагадати, що в наступні місяці обсяги експорту з України будуть знижуватись ще й із природних причин — через сезонне скорочення запасів, насамперед ячменю та пшениці, а в товарній структурі експорту зерна зростатиме частка кукурудзи, експортний потенціал якої виконаний лише наполовину», — додала експерт.