ФАО допоможе розмінувати поля малим фермерам Миколаївщини

21 березня 2024, 17:11 709

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітня продовольча програма (ВПП) розпочинають програму підтримки фермерів з очищення та відновлення сільськогосподарських ділянок площею від 3 до 300 га, які постраждали від воєнних дій.

Як говориться у повідомленні ФАО, малі фермери Баштанського та Миколаївського районів можуть подати заявки на участь у програмі через Державний аграрний реєстр (ДАР) до 21 квітня 2024 року. Це допоможе визначити потреби аграріїв у розмінуванні та рекультивації земель, а також для відновлення виробництва. 

«Фермери повинні будуть надати кадастрові дані орних земельних ділянок, які вважаються небезпечними, і взяти участь в опитуванні щодо оцінки потреб, що допоможе ФАО розробити відповідну підтримку. Важливо вказати в ДАР усі геокадастрові номери земель, щодо яких фермери звертаються за підтримкою, оскільки надана інформація буде опісля додатково підтверджена за допомогою супутникових знімків», — говориться у повідомленні. 

Пріоритет надаватиметься фермерам, які відповідають таким критеріям: 

  • відсоток земель, що не обробляються внаслідок артилерійських обстрілів;  
  • кількість працівників господарства до та після лютого 2022 року;
  • відсоток пошкодженої бомбами поверхні;
  • відсоток зон забруднення;
  • ґрунти, віднесені до земель загальнодержавного значення;
  • зв'язок ділянок із водозбірним басейном. 

«Відібраним фермерам буде надано підтримку з розмінування, де це можливо, у поєднанні з виробничою допомогою, щоб полегшити їхнє фінансове становище», — додали у ФАО.

Після обробки та аналізу всіх отриманих заявок відібрані учасники програми будуть повідомлені про подальші кроки щодо отримання допомоги. Подання заяви не є гарантією отримання допомоги.