Озимі по всій Україні у доброму стані

22 листопада 2022, 11:17 1715

Агрометеорологічні умови в Україні протягом другої декади листопада були цілком задовільними для вегетації озимини та збирання врожаю пізніх і технічних сільськогосподарських культур.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на дані Укргідрометцентру.

«У другій декаді листопада спостерігалася тепла, як для цієї пори року, з незначними опадами у вигляді дощу, протягом останніх днів — мокрого снігу, погода. Середньодобові температури повітря були на 3-6,9°С вищими за кліматичну норму і знаходились у межах +5,1-9,6°С», — вказується в повідомленні.

Сума ефективних температур повітря вище +5°С, що накопичилася з початку жовтня до 10 листопада, була на 20-70°С більшою за норму.

Також зазначається, що незначні опади у вигляді дощу та мокрого снігу протягом декади спостерігалися майже на всій території країни, крім південних областей.

«Рослини озимих зернових культур в основному знаходяться у фазі кущіння. На пізніх посівах відмічаються фази проростання зерна та утворення сходів. На окремих площах східних областей спостерігається припинення вегетації озимини в різних фазах розвитку — від сходів до кущіння. В озимого ріпаку триває фаза утворення листової розетки.

«Стан усіх посівів переважно добрий», — підсумували у повідомленні.